S účinností od soboty 13.prosince 2014 vstupuje v platnost EU směrnice o zveřejňování alergenů v jídlech.

Vzhledem k potřebám naplnění všech zákonných podmínek, uvádíme seznam všech alergenů, které se mohou používat v našich pokrmech. V našich jednotlivých jídelních lístcích pak vedle názvů jídel budeme již uvádět jen číselné kódy těchto alergenů.

Kód Název Popis
1 Lepek pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich odrůdy
2 Korýši a výrobky z nich
3 Vejce a výrobky z nich
4 Ryby a výrobky z nich
5 Arašídy podzemnice olejná a výrobky z nich
6 Sója sójové boby a výrobky z nich
7 Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy)
8 Skořápkové plody mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie
9 Celer a výrobky z něj
10 Hořčice a výrobky z ní
11 Sezam sezamová semena a výrobky z ní
12 Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako celkový SO2
13 Vlčí bob lupinaa výrobky z něj
14 Měkkýši a výrobky z nich